Blogger receptek

BLOGGER MENÜ

Izomagyú Fűlepke receptje

TEJSZÍNES-BOROS EPERLEVES + TOJÁSOS NOKEDLI + ERDEIGOMBÁS TEJSZÍNES BORJÚPAPRIKÁS – Hozzávalók: Az eperlevesben a legnehezebb az alapanyag mennyiségének egy főre eső meghatározása. Ha magamat veszem alapul, akkor: 1 kg eper, 2ek méz, 5dl soproni Kékfrankos rosé, 5-6 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 5-6 szem szegfűbors, egy késhegynyi szerecsendió, 4dl tejszín, 2 narancs leve, és lereszelt héja, 1 citrom leve és lereszelt héja, és egy turmixgép, vagy botmixer. Az epreket alaposan megmosom, kicsumázom, a legszebb szemekből párat félreteszek, a többit elnegyedelem, és a borban felteszem kislángra megpárolódni az összes fűszerrel, a citrom és narancshéjjal, a mézzel és a kifacsart levekkel együtt. Amikor megpuhult folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom a tejszint, majd a turmixolás következik, és átszűröm, hogy a magjától és az esetleg mégis benne maradt homokszemcséktől is megszabadítsam. Lehűtöm, tálalás előtt a félretett felezett eprekkel díszítem. Ha valaki túlzásokba szeret esni tejszínhabbal is feldobhatja éppen, nekem nem szokott sikerülni a felverése, a dezodorpalackos műtejszínt meg utálom.

Eperleves

Tojásos nokedli Fél kiló finomlisztet 4 tojással. sóval, vízzel simára, csomómentesre keverek, és állni hagyom 20 percet. Ezután forró, zubogó vízbe (amelybe 3kk sót és 3 dkg vajat tettem) szaggatom nokedliszaggatóval. Leszűrve összekeverem egy diónyi vajjal. A 6 tojást 2kk sóval felverem, a nokedlit vajon megforrósítom, ráöntöm a tojást és folyamatosan keverve félkeményre megsütöm. Hozzávalók: 60 dkg borjú apróhús, 30 dkg erdei gomba, 2 nagy hagyma, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2tk őrölt pirospaprika, 2dl tejszín, 3dl tejföl, 1ek liszt, só, bors, ha maradt a kékfrankos roséból 1-2dl.
Borjúpaprikás elkészítése: Hagymát apróra vágjuk, a borjúhúst 1×1 cm kockákra, fokhagymát összezúzzuk, a gombákat megtisztítjuk, szeleteljük, a tejszínből, tejfölből, lisztből csomómentes habarást keverünk. A hagymát, fokhagymát zsíron megdinszteljük, majd félrehúzva a tűzről megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst és pár percig erős lángon pirítjuk, a roséval felengedjük, sózzuk, borsozzuk, és lassú lángon félig puhára pároljuk, majd beledobjuk a gombát, a felkockázott paradicsomot, és zöldpaprikát és puhára pároljuk. Ha puha a húsi, behabarjuk a tejszínes, tejfölös, lisztes keverékkel, egyszer átforraljuk és hagyjuk lassan hűlni kicsit. Tálaláskor a maradék tejföllel és petrezselyemmel megszórjuk. Friss fejessaláta illik hozzá. Figyelembe véve a kívánalmakat állítottam össze a menüt, hiszen a blogger agyát igazán jól élénkíti a kékfrankos, e-vitamin van a salátában, és a húsban is, a nokedli kivételével semmi hizlaló nincs köztük, nem növeli a fenék térfogatot, de mégis elég kondíciót ad a klavír püfföléshez.

Tojásos nokedli

Forrás: Izomagyú Fűlepke; Blogger menü

 

Cassoulet
Depardieu féle recept

A magyar net híres Myrtille sörkertjéből

HOZZÁVALÓK: a babhoz 500 g fehér bab, egy sárgarépa, 1 hagyma, szegfűszeg 1 gerezd fokhagyma, egy kakukkfű és babérlevél csokor 100 g disznóbőrke só és bors

Előző nap este rakd be a babot áztatni, másnap szűrd le a vizét és rakd fel friss hideg vízben egy nagy edényben főni, rakd bele a kakukkfüvet és a babot a darabokra vágott sárgarépát, a szegfűszeggel megtűzött hagymát a fokhagymagerezdet a disznóbőrkét, sózd és borsozd meg másfél órán keresztül lassú tűzön főzd, szűrd le a végén a babot tedd félre valamint levének a felét.

HOZZÁVALÓK: a húsokhoz egy disznócsülök 4 toulousi kolbász 1 adag sült kacsa comb (4 db) 200 g disznószalonna, de zsírosabb (gondoltam, ismerjük a pasit) 80 g kacsazsír 3 sárgarépa 1 hagyma 1 gerezd fokhagyma só, bors 3 szelet zsúrkenyér

Ízlés szerint paradicsompüré, egy nagy lábosban olvaszd fel a kacsazsírt a húst vágd fel nagy darabokra és pirítsd meg mindegyik felét, tedd bele a megbökögetett kolbászokat, majd a végén tedd rá a kacsasültet, amíg a húsok sülnek vágd fel apróra a sárgarépáka,t a hagymát, a fokhagymát és daráld le a szalonnát. Mindezt rakd bele a húsok mellé, ekkor mehet bele a paradicsompüré is, rakd rá a babot és önts fel vízzel hogy ellepje, tégy rá fedőt és egy órán keresztül főzd! Mindezek után cserépedény alját rakd ki bőrkével, erre rá a húsokat meg a babot, a tetejét szórd meg prézlivel és egy fél órára tedd forró sütőbe

Jó étvágyat kíván; Myrtille

Áfonya torta

Tarte aux myrtilles
A magyar net híres Myrtille sörkertjéből

HOZZÁVALÓK: a tésztához 25 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 dkg cukor, só 1-2 evőkanál tej.

Alaposan összegyúrjuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Annál porhanyósabb minél tovább pihentetjük. Ez két adagra elég. Hűtőben egy hétig is eláll. (Nekem mindig van néhány adag elkészítve a mélyhűtőben.)

HOZZÁVALÓK: a krémhez 2 tojás, két evőkanál liszt, egy evőkanál cukor, 1,5 dl tejszín

A hozzávalókat simára keverem, és kész.

A tortaformát kibélelem a tésztával, beleöntöm a krémet, és megszórom az áfonyával. Az áfonya 20-50 dkg-ig változhat, mindegy, ki mennyire szereti.Na ez nem macerás, ezért szeretem sütni. A krém kb. 2 perc, az összeállítás másik három vagy négy, és mehet a sütőbe. 200°C és kb 30 perc kell a sütéshez. Szóval ez az én nagyon leegyszerűsített változatom. Bármilyen gyümölccsel finom, pl. fekete szeder, alma … sőt rebarbara..

Jó étvágyat kíván; Myrtille

Lazac

francia recept Myrtille konyhájából

HOZZÁVALÓK: 1 kg friss lazac filé (nyersen füstölt is), 6 citrom leve, 4 citrom reszelt héja, 35 cl szőlőmag olaj (vagy más), 30 g kapor, bors, só, 5 kanál mustár, 1 evőkanál cukor, kapribogyó díszítésnek.

Másfél óráig hagyd a mélyhűtőben a lazacot, míg majdnem meg nem fagy. Vágd fel vékony szeletekre, keverd össze a citromlevet, a reszelt héjat, és az olaj, valamint a kapor felét és egy kiskanálnyi sót. Locsold meg a löttyel a lazacszeleteket. Borsozd meg és tedd egy órára a hűtőbe főni. 2 citrom levével keverd el a mustárt, tedd bele a cukrot, sót, és a kaprot, keverd hozzá az olajat. Rakd ki a lazacot tányérokra és tálald a mustáros öntettel és barna kenyérrel.

Forrás; Myrtille

Nemzetmentő tengeri herkentyú leves

Izomagyú Fűlepke receptje

HOZZÁVALÓK: 1db 5 literes fazék, 1 kg vereshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, 2-3 szép sárgarépa, 1 nagy gyökér, ? zeller, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2-3 babérlevél, 1-2 friss újhagyma a zöldjével, 4-5 krumpli, 1 leveses kanálnyi frissen reszelt gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, őrölt fehér bors, egy csomag petruska, 50-60 dkg fehér húsú tengeri halfilé, egy csomag vegyes tenger gyümölcsei, 6-8 db héjas kagyló, (ezek lehetnek fagyasztottak, ha nincs időnk frissen fogni), 3 liter halalaplé, 1 citrom kifacsart leve, 1 üveg jófajta száraz fehérbor (3 dl a levesbe), 5 dkg sós vaj, 2 dl főzőtejszín, némi vegeta ízlés szerint.

A hagymákat karikára vágjuk, a fokhagymákat összezúzzuk, a sárgarépát ujjnyi vastag szeletekre karikázzuk, a gyökeret csíkokra szabdaljuk, a krumplikat kis kockákra. A vajon a hagymakarikákat megfonnyasztom, rádobom a fokhagymát, a sárgarépát, a gyökeret, a krumplikockákat, a szegfűborsot, a babérleveleket, a halat és a tengergyümölcseit, meg a kagylókat, a fehérborban összepárolom, felöntöm a hal-alaplével, hozzáadom a gyömbért, fehérborssal ízesítem, belereszelek 1 teáskanálnyi szerecsendiót, kiforralom, majd kislángon kb. 1 ? órán keresztül főzöm. Közben szorgalmasan ellenőrzöm a bór minőségét, nehogy megpimpósodjon a várakozásban. Most belekeverem a tejszínt, kicsit forralom, a vegetával sózom, hozzáadom a citrom levét, tálalás előtt a petruskalevelekkel és a karikára vágott újhagymával meghintem a tetejét. Fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyérrel tálalom.

Forrás; Nemzetmentő kaja+Eviannának

Farkasrántotta férfiasan receptje

(blogger regeli)
El Lobo – A farkas ajánlása

 

Ihol-e a mesterművem, a gasztronómia csodája: Végy egy hagymát, harmadát a késsel szeleteld apróra, a maradék kétharmadát pedig dobd a szemétbe. Nyúlj a hűtőbe, keress valami sonkás felvágottat, aprítsd miszlikbe, mintha ellenség volna! Újra a hűtő – három eredetigazolt, pecsétes tojás kell. Mosd meg cudarul, mert a tyúkok nem csak tojást tojnak! Feltörés után a tojást a tányérba, a héjazata nélkül. A héjával ugyanazt, mint a hagyma kétharmadával. Ess neki villával, szinte habosra. Olajba aztán a hagymadarabokkal, majd küldd utána szépen a sonkás felvágottat. Végül a tojáslé, s kevergetve szépen, az asszony legszebb, legjobban őrzött fakanalával. Teflonban persze, hogy oda ne égjen. S íme, a speciális, gombócokba álló, farkasrántotta! Ha van otthon uborka, azt is ehetsz hozzá!

blogger regeli alap
A blogger reggeli alapja

 

farkasrántotta
A kész farkasrántotta

A bloggerreggeli kitalálójának blogja: komplex blog

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás